Search

Warmte en verse lucht in de RAS

In 1928 had de Obrecht sjoel een geavanceerd verwarmingssysteem. Vanuit de stookruimte in de kelder werd verwarmde lucht via betonnen kanalen naar de grote sjoelruimte gestuwd, via retourkanalen werd de afgekoelde lucht weer teruggehaald. Verse lucht werd nauwelijks toegevoegd, al konden enkele ramen open. Later werden uit veiligheidsredenen vrijwel alle koepramen dichtgezet, en werd enkel nog verwarmde lucht gerecirculeerd. Daar werd je niet alleen heel duf van, het is bovendien in strijd met de bouwregelgeving. Met ID energie als adviseur en Warmtebouw als meedenkende en uitvoerende partij hebben we nu aanpassingen gedaan aan de installaties, waardoor het gebouw efficiënter en energiezuiniger verwarmd kan worden, maar ook zijn ventilatiesystemen met warmteterugwinning meegenomen. Dit komt de gezondheid van de bezoekers en het comfort ten goede. In het een na laatste videojournaal vertelt projectleider Maarten Meulemans van Warmtebouw over de werkzaamheden.

De videojournaals zijn gemaakt door Bobbie Wagenaar en mogelijk gemaakt door bijdragen van de NIHS, de RAS sjoel, aannemer JCN, installateur Warmtebouw, Glas Bewerkingsbedrijf Brabant, Van Leeuwen Elektrotechniek, De Beaufort Bouwadvies, ID Energie en ArchitecturePlus.