top of page
Search

Op 12 september: erfgoed in het zonnetje!

Op 12 september valt de Europese Dag van het Joods Cultureel Erfgoed samen met de Open Monumentendagen. Wij doen daar actief aan mee, en u bent dan ook van harte uitgenodigd bij deze activiteiten: de lezing van Berend van der Lans in combinatie met concerten georganiseerd door de Leo Smit Stichting in de Uilenburgersjoel, en de lezing, rondleiding en openstelling van de Joodse Begraafplaats in Diemen.

Het programma in de Uilenburgersjoel (Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam) start om 12:00u., de lezing van Berend van der Lans vangt aan om 15:00u. en is getiteld: 'Harry Elte, zijn gebouwen en andere ontmoetingen met cultureel erfgoed'.


Berend zal aandacht geven aan het recent opgeleverde Metaheirhuis te Diemen en de RAS synagoge die momenteel in restauratie is, beide belangrijke gebouwen uit het oeuvre van Harry Elte, Joods architect uit het Interbellum. Daarnaast zullen via Berend's ervaringen met erfgoedbeheer in o.a. Oost Afrika ook andere perspectieven op de rol van erfgoed aan bod komen.


De deuren zijn open, u bent van harte welkom, maar vol is vol. Dat geldt ook voor de concerten die er voor en na gepland staan, en die ook zeer de moeite waard zijn. Zie hiervoor de website van de Uilenburgersjoel.


Rond de Joodse Begraafplaats in Diemen, en het door ons vorig jaar gerestaureerde en door Harry Elte ontworpen Metaheirhuis, is het volgende programma georganiseerd in samenwerking met de Historische Kring Diemen, de NIHS en de Gemeente Diemen:


Bij de Historische Kring Diemen (gebouw De Schakel, Burgermeester Bickersstraat 46A, Diemen) vindt vanaf 13:00u. een lezing plaats door historicus Victor Brilleman, die zal vertellen over de geschiedenis van de begraafplaats. ArchitecturePlus daarbij zal een korte toelichting geven over de restauratiewerkzaamheden. Voor het bijwonen van de bijeenkomst dient u zich per mail aan te melden voor 10 september via info@historischekringdiemen.nl. (Max. 35 personen)


Tussen 14:00u. en 16:00u. zullen begeleide rondleidingen plaatsvinden over de begraafplaats. Daarvoor kunt u terecht bij het gerestaureerde Metaheirhuis, vanwaar de rondleidingen vertrekken. Het gebouw zal eveneens te bezoeken zijn, wij zijn aanwezig voor een toelichting. U vindt het metaheirhuis aan het eind van Landlust in zuidelijke richting (vanaf A1 richting Apeldoorn afslag Diemen Noord, na de bocht direct links de parkeerplaats op, vanaf Diemen vanaf de Ouddiemerlaan richting Afvalpunt en Manage De Eenhoorn, rechts aanhouden tot aan de parkeerplaats).


We hopen u ook hier te begroeten!


Comments


bottom of page