top of page
Search

Metaheirhuis in Diemen opgeleverd


In november leverde Selie bv Bouwbedrijf de restauratie en het herstel van het metaheirhuis op de Joodse begraafplaats in Diemen op. Een herstelplan dat gestart was met onderzoek naar de oorspronkelijke situatie bij oprichting van dit bijzondere gebouw van de architect Harry Elte in 1931. Het gebouw was ondertussen ontdaan van zeer karakteristieke elementen, zoals de uitkragende dakrand, het glas-in-lood in de verticale raamstroken en de eikenhouten deuren.

Maar hoe dit er precies uit had gezien, dat was gissen. Er was erg weinig terug te vinden in archieven en op foto's. Door de analyse van opbouw en constructies bij ander werk van Elte is de situatie weer zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke opzet gebracht, waarmee het gebouw weer de elegantie heeft die Elte het indertijd meegaf.


Oorspronkelijk was het gebouw niet voorzien van elektriciteit. Ook dat is nu aangebracht, waardoor het gebouw beter in conditie gehouden kan worden door middel van infrarood verwarming. Tevens gaf dit de mogelijkheid het interieur te voorzien van verlichting in de vorm van sierlijke armaturen, aangetroffen in de kruipruimte van de RAS synagoge op het Obrechtplein maar oorspronkelijk afkomstig uit de voormalige sjoel op de Linnaeusstraat. Deze zijn prachtig hersteld en aangepast op de situatie door Jaap Hoogerdijk. Het glas-in-lood was deels nog aanwezig. Aan de hand van de bestaande vlakken werd een terughoudend ontwerp ontwikkeld voor de stroken die opnieuw voorzien zijn van glas-in-lood. De restauratie en het nieuwe werk is vakkundig uitgevoerd door de Zaansche Glas in Lood Zetterij en is door het licht in het interieur nu van binnen èn buiten te bewonderen.


Het restauratieplan is door ArchitecturePlus in nauwe samenwerking met de NIHS ontwikkeld, en mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Maror en de Provincie Noord Holland.

De situatie in 2018 ter vergelijk.

Comments


bottom of page