top of page
Search

27 oktober: Geurt Brinkgreve lezing door Berend van der Lans

Updated: Oct 13, 2022

Op de 747ste verjaardag van Amsterdam zal Berend van der Lans in de Geurt Brinkgreve lezing aandacht geven aan Harry Elte, zijn Obrechtsjoel en ander werk.


Interieur van de Obrechtsjoel (foto Kees Hummel)


Daarin zal Berend vertellen over deze bijzondere Joodse architect met een zeer karakteristieke eigen architectuur waarin zijn opleidingsjaren bij Berlage zichtbaar zijn, maar ook invloeden van de Amsterdamse School en het Internationale Expressionisme. Berend was recent intensief betrokken bij de restauratie van de Obrechtsjoel en Elte's gebouwen op Joodse begraafplaatsen in Muiderberg en Diemen.


De jaarlijkse Geurt Brinkgreve lezing op de verjaardag van Amsterdam is een initiatief van de Vereniging van Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB).

Links Harry Elte, rechts Geurt Brinkgreve


Geurt Brinkgreve heeft in 1956 niet alleen een belangrijke rol gespeeld in de oprichting van Stadsherstel Amsterdam NV en daarmee een impuls gegeven aan het herontwikkelen van de binnenstad van Amsterdam met behoud van het historische karakter. Hij stond ook aan de basis van de VVAB bijna 20 jaar later, een vereniging die zich inzet voor het behoud van de historische bebouwing en stedenbouwkundige structuur in met name de binnenstad.

De lezing is vrij toegankelijk, maar vol is vol.

Datum: 27 oktober 2022

Zaal open: 19:00u.

Aanvang lezing: 20:00u.

Locatie: Uilenburgersjoel, Nieuwe Uilenburgerstraat 91, Amsterdam

Meer informatie via de website van de VVAB


Naast de Geurt Brinkgreve Lezing organiseert de VVAB ook andere activiteiten op deze dag. Daarover vindt u meer informatie op de website. Onder andere zijn er rondleidingen in de Obrechtsjoel. Daarvoor kunt u overigens ook terecht bij Museum Het Schip, die er maandelijks rondleidingen organiseert.


In het voorjaar van 2023 zal een boek verschijnen over de Obrechtsjoel en Harry Elte, houd onze website in de gaten voor meer nieuws!

Comments


bottom of page