top of page
Search

Lezingenmiddag '90 jaar RAS synagoge' - 20 januari 2019




De Raw Aron Schuster synagoge, ingewijd op 18 mei 1928, is de belangrijkste en grootste vooroorlogse synagoge van de Asjkernazische gemeenschap in Amsterdam. Tijdens de lezingenmiddag op 20 januari 2019 zullen de 90 achterliggende jaren van verschillende perspectieven belicht worden.

Het is een gebouw van grote schoonheid. De architect Harry Elte ontwierp een uitzonderlijk gebouw, dat kenmerken in zich heeft van zowel de Amsterdamse School als van de architectuur van de Amerikaan Frank Lloyd Wright en de Hilversumse architect Willem Dudok. De synagoge kan gezien worden als het belangrijkste gebouw in Elte’s bijzondere oeuvre.


Het gebouw is tevens een exponent van de emancipatie van de Joodse bevolking in Amsterdam, die tot gevolg had dat vele inwoners van de oude Joodse buurt verhuisden naar andere delen van de stad, waaronder Amsterdam Zuid.


Na de oorlog heeft de RAS synagoge een belangrijke rol gespeeld voor het weer bijeenbrengen en opbouwen van de Asjkernazische gemeenschap en werd er dan ook veel in het werk gesteld om de schade die de oorlog gebracht had te herstellen.


In 1996 is het gebouw tot Rijksmonument verklaard. In die periode is een intensieve restauratie uitgevoerd, waarna de synagoge in 1998 opnieuw ingewijd werd. Momenteel worden voorbereidingen getroffen om het gebouw toekomstbestendig te maken en meer open te stellen voor belangstellenden. Deze lezingenmiddag is daar een van de eerste manifestaties van.


Programma:

Deuren open om 13:00u.


Lezingen van 13:30u. tot 15:30 door:

Bart Wallet – Een tent voor Jacob. De RAS en de ontwikkeling van joods Amsterdam.

Ton Heijdra – De Kunst en Architectuur van de Amsterdamse School

Berend van der Lans – Harry Elte; De Obrecht synagoge en zijn andere werk

Renée Sanders – Een anthromishpologische bijdrage

Moderator: Paul Morel


Rondleidingen

Door Piet Cohen, als ontwerper intensief betrokken bij de restauratie van de RAS-synagoge in 1997. Er worden 2 rondleidingen gegeven voor 30 personen, fiches hiervoor zijn bij binnenkomst af te halen.


Rondleiding door de buurt van ca. 16:00 tot ca. 17:00

Een verhalende rondleiding in de buurt, o.a. langs onderduikplekken, door Dienke Hondius met medewerking van Loes Gompes. Er kunnen maximaal 20 personen met deze rondleiding mee, fiches daarvoor zijn af te halen bij binnenkomst.


Toegang:

Tickets voor het evenement kunnen besteld worden via Global Ticket

Kosten: € 12,50 per ticket


Registratie op eigen naam verplicht, ID dient getoond te worden aan de deur.

I.v.m. de registratie op naam is het slechts mogelijk 1 ticket per keer te bestellen, voor meerdere personen dient separaat een ticket besteld te worden met opgave van de gegevens van de betreffende bezoeker.


Er kan tassencontrole plaatsvinden.


Er is plaats voor 150 bezoekers. Indien de inschrijving gesloten is en u wilt op de wachtlijst geplaatst worden voor deze of een volgende lezing, stuur dan uw gegevens (voornaam, achternaam, email en telefoonnummer) door naar info@rassjoel.nl


Over de sprekers:

Bart Wallet is onder anderen als historicus werkzaam bij de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit en bij de onderzoeksgroep Hebreeuwse Taal en Cultuur van de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de geschiedenis van Joods Nederland en heeft daar veelvuldig over gepubliceerd.


Ton Heijdra is onderzoeker, schrijver en (architectuur) gids met grote kennis over Amsterdam en de Amsterdamse School. Hij heeft vele publicaties over zowel Amsterdamse volksbuurten als de Amsterdamse School op zijn naam staan en organiseert in samenwerking met Museum Het Schip rondleidingen door Amsterdam.


Berend van der Lans is architect en veelvuldig betrokken bij projecten waarbij met respect voor cultureel erfgoed gezocht wordt naar aanvullend gebruik voor bijzondere gebouwen. Hij stuurt de instandhoudings-werkzaamheden van de RAS-synagoge aan voor de NIHS en draagt bij aan het onderzoek naar aanvullende functies.


Renée Sanders is journaliste en documentairemaakster voor zowel radio als televisie. In haar werk houdt zij zich veelvuldig bezig met onder meer de beschrijving van Joods Nederland. Zo is zij de maakster van documentaires als Ik bedek mijn Schmerz met mijn Nertsover Duits-Joodse dames in de Beethovenbuurt ; Van onmacht naar kracht - Joodsche Raad Enschede 1941-’43 enDe Joodse Tegenkracht - Gedachten over Abel Herzberg.


Paul Morel is senior projectleider bij Stadsherstel Amsterdam NV en is gespecialiseerd in restauratie en herbestemming van bijzondere gebouwen, zoals kerken, defensiewerken etc. Namens Stadsherstel is hij ook betrokken bij internationale initiatieven van Stadsherstel.


Piet Cohen is opgeleid als industrieel ontwerper en heeft als zodanig gewerkt in Israël, de Verenigde Staten en Nederland. Hij gaf o.a. les aan de Gerrit Rietveld Academie. Daarnaast is Piet Cohen betrokken geweest bij het interieurontwerp van diverse synagogen in binnen- en buitenland en heeft geadviseerd bij de restauratie van historische synagogen, waaronder de RAS-synagoge.


Dienke Hondius is historicus en werkt als universitair docent aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Daarnaast werkt ze ook voor het Anne Frank Huis. Ze is betrokken bij onderzoek naar de Holocaust, antisemitisme, racisme, koloniale geschiedenis en verwante thema’s. Ze heeft het onderzoek ‘Mapping Hiding Places’ opgezet, waarbij onderduikadressen en de persoonlijke geschiedenissen die daar aan verbonden zijn vastgelegd worden.

Comments


bottom of page