top of page

Van buiten bleef het Zonnehuis de afgelopen jaren imposant. In 1932 werd het door Jo Mulder ontworpen als gemeenschapsgebouw. In 1998 werd het met recht geregistreerd als rijksmonument, mede omdat het zo'n bijzondere plek inneemt in het hart van Tuindorp Oostzaan in Amsterdam Noord. Het bood onderdak voor het sociale leven van de bewoners uit de buurt, veelal werkzaam in de nabij gelegen scheepswerven. Maar binnen bleek het moeilijk de touwtjes aan elkaar te knopen. De functie voor de buurt leek uitgespeeld en de revues van weleer vonden al lang niet meer plaats. 

Zonneplein, Amsterdam Noord

2013 - 2014

Opdrachtgever:

Stadsherstel Amsterdam NV

Architect & project management:

Architectureplus

Adviseur installaties:

Ingenieursburo Linssen bv

Aannemer:

Grijsenhout bv

W Installatie:

Klik klimaattechniek bv

Electrische installatie:

P. Boon installatietechniek bv

In april 2014 sloegen eigenaar Stadsherstel Amsterdam NV, Jan Douwe Kroeske van Double2 en Maarten Vogel van OpusOne de handen ineen om daar verandering in te brengen. Samen werd een plan van aanpak uitgewerkt. Stap voor stap kwam de binnenkant weer tot leven, via muziek- en theatervoorstellingen met regionaal en nationaal bereik gecombineerd met buurtactiviteiten. 

Om de herstart mogelijk te maken, is door ArchitecturePlus samen met Stadsherstel een plan uitgewerkt en gerealiseerd, dat nieuwe kantoren omvatte voor Double2 en OpusOne, de brandveiligheid weer helemaal op orde bracht en de toegankelijkheid verbeterde. Installatietechnisch is het gebouw nu weer bij de tijd, terwijl ook de theaterfuncties verbeterd werden. De indeling werd gerationaliseerd en doorbraken verhogen de functionaliteit. Het resultaat is een gebouw waarin gewerkt, geoefend, ontmoet, opgetreden en genoten wordt. Niet in een gelikt en tot in de puntjes hersteld interieur, maar in een sympathieke binnenwereld, waarin de lagen van de 82 jarige geschiedenis van dit bijzondere gebouw terug te vinden zijn. 

bottom of page