De Raw Aron Schuster synagoge, oorspronkelijk de Obrecht synagoge genoemd, is het hoogtepunt uit het uitzonderlijke oeuvre van Harry Elte, een Joodse architect die in het interbellum een reeks bijzondere gebouwen heeft neergezet.

 

De synagoge is gerealiseerd in 1927-28 en is een wat geheimzinnig en gesloten gebouw, een compositie van bakstenen volumes en een sterk uitkragende dakrand die doen denken aan het werk van Dudok en Frank Lloyd Wright. Van binnen is het echter een rijk gedecoreerd gebouw met bijzonder mozaïek, prachtige glas-in-lood composities van het atelier van Willem Bogtman, indrukwekkende armaturen en een imponerende, grote sjoelruimte. 

Heinzestraat, Amsterdam

2017 -

Opdrachtgever:

Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge

Architect & project management:

Architectureplus - Berend van der Lans

Constructeur:

De Beaufort Bouwadvies

Adviseur installaties:

ID energie

Adviseur Akoestiek:

Rob Metkemeijer

Na de oorlog functioneerde het gebouw lange tijd als centrum voor de Orthodox Joodse gemeenschap in Nederland. In 1997 werd de synagoge tot rijksmonument verklaard, vlak voordat het zijn laatste ingrijpende restauratie onderging.

 

Het is wederom tijd voor aandacht. Naast instandhoudings-werkzaamheden zijn delen van het glas-in-lood aan herstel en restauratie toe, terwijl het gebouw akoestisch en klimaattechnisch om aandacht vraagt. Daarvoor met de betrokken adviseurs een integraal plan ontwikkeld in 2020. In 2021 zullen de werkzaamheden starten. 

Via Museum Het Schip worden regelmatig rondleidingen georganiseerd. Wellicht wordt dit voortgezet tijdens de restauratie. Informatie zal op deze website en natuurlijk die van Het Schip beschikbaar zijn. 

 

© Architectureplus 2018. All rights reserved.

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon