De Raw Aron Schuster synagoge, oorspronkelijk de Obrecht synagoge genoemd, is het hoogtepunt uit het uitzonderlijke oeuvre van Harry Elte, een Joodse architect die in het interbellum een reeks bijzondere gebouwen heeft neergezet.

 

De synagoge is gerealiseerd in 1927-28 en is een wat geheimzinnig en gesloten gebouw, een compositie van bakstenen volumes en een sterk uitkragende dakrand die doen denken aan het werk van Dudok en Frank Lloyd Wright. Van binnen is het echter een rijk gedecoreerd gebouw met bijzonder mozaïek, prachtige glas-in-lood composities van het atelier van Willem Bogtman, indrukwekkende armaturen en een imponerende, grote sjoelruimte. 

Na de oorlog functioneerde het gebouw lange tijd als centrum voor de Orthodox Joodse gemeenschap in Nederland. In 1997 werd de synagoge tot rijksmonument verklaard, vlak voordat het zijn laatste ingrijpende restauratie onderging.

 

Het is wederom tijd voor aandacht. Met de betrokken adviseurs en in afstemming met Monumenten & Archeologie van de gemeente Amsterdam is een integraal plan ontwikkeld om het gebouw op 4 fronten te verbeteren:

1. Restauratie en instandhoudingswerkzaamheden

2. Aanpassingen op het gebied van veiligheid en gezondheid

3. Energiegebruik

4. Comfort

 

Eind april 2021 starten de werkzaamheden, beoogd is dat in het voorjaar van 2022 de sjoel weer in gebruik genomen is, en dat deze regelmatig bezocht kan worden door geïnteresseerden: vanaf dan zullen weer rondleidingen worden georganiseerd via Museum Het Schip.

 

Indien mogelijk zullen ook rondleidingen aangeboden worden tijdens de restauratie. Informatie zal op deze website en die van Het Schip beschikbaar zijn. 

 

Heinzestraat, Amsterdam

2017 - 2022

Opdrachtgever:

Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge

Architect & project management:

Architectureplus - Berend van der Lans

Constructeur:

De Beaufort Bouwadvies

Adviseur installaties:

ID energie

Adviseur Akoestiek:

Rob Metkemeijer

Bouwkundig aannemer:

J.C. Nieuwenhuizen B.V.

Glas-in-lood:

b.v. Glas Bewerkingsbedrijf Brabant

W installaties:

Warmtebouw Utrecht BV

E installaties:

Van Leeuwen Elektra B.V.