De Raw Aron Schuster synagoge, oorspronkelijk de Obrecht synagoge genoemd, is het hoogtepunt uit het uitzonderlijke oeuvre van Harry Elte, een Joodse architect die in het interbellum een reeks bijzondere gebouwen heeft neergezet.

 

De synagoge is gerealiseerd in 1927-28 en is een wat geheimzinnig en gesloten gebouw, een compositie van bakstenen volumes en een sterk uitkragende dakrand die doen denken aan Dudok en Frank Lloyd Wright. Van binnen is het echter een rijk gedecoreerd gebouw met bijzonder mozaïek, prachtige glas-in-lood composities van het atelier van Willem Bogtman, indrukwekkende armaturen en een imponerende, grote sjoelruimte. 

Heinzestraat, Amsterdam

2017 -

Opdrachtgever:

Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge

Architect & project management:

Architectureplus - Berend van der Lans

Na de oorlog functioneerde het gebouw lange tijd als centrum voor de Orthodox Joodse gemeenschap in Nederland. In 1997 werd de synagoge tot rijksmonument verklaard, vlak voordat het zijn laatste ingrijpende restauratie onderging.

 

Momenteel spelen een aantal uitdagingen op het gebied van de instandhouding. Daarnaast wordt men geconfronteerd met een sterk teruglopend regulier gebruik; een groot deel van de leden van de Orthodox Joodse gemeenschap is verhuisd naar elders.

 

ArchitecturePlus stuurt het proces om het gebouw weer in goede staat te krijgen en beheersbaar te houden, en onderzoekt de mogelijkheden voor een duurzaam toekomstig gebruik van het schitterende gebouw.

 

© Architectureplus 2018. All rights reserved.

  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black LinkedIn Icon
  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon