Met het oog op de toekomstbestendigheid van de 10 woningen die de bovenste lagen vormen van een bouwblok met gemengde functies in de Watergraafsmeer in Amsterdam, zijn de mogelijkheden onderzocht voor de realisatie van een extra bouwlaag en de energetische verbetering van het pand. Na verkenningen van de mogelijkheden met betrekking tot het bestemmingsplan via een concept omgevingsvergunning, werd een definitief plan ontwikkeld, dat in uitvoering is genomen in januari 2022.
Kamerlingh Onneslaan 12-32
Watergraafsmeer - Amsterdam
2019-2022
Opdrachtgever:
VVE Frankenhof
Ontwerp:
ArchitecturePlus
Constructeur:
De Beaufort Bouwadvies bv
Installatie adviseur:
ID Energie
Aannemer:
Bouwbedrijf Het Gilde BV
De goed georganiseerde en actieve VVE is voortvarend te werk gegaan en heeft alle leden achter de gezamenlijke aanpak gekregen om over de volle lengte een goed op het bestaande gebouw aansluitende uitbreiding te realiseren. Het bouwblok stamt uit het begin van de jaren 60 en wordt gekarakteriseerd door een heldere opzet en een frisse, bijzondere gele baksteen. Op de begane grond bevinden zich winkels en bedrijfsruimten. De maisonettes worden ontsloten door een brede galerij, terwijl aan de voorzijde, met uitzicht op Park Frankendael, ruime terrassen geplaatst zijn.
De nieuw ontworpen extra laag biedt extra ruimte in aanvulling op de compacte plattegrond van de woningen, met terrassen op het noordwesten voor de middag en avondzon. De gevels zijn opgebouwd uit duurzame en onderhoudsarme materialen. De binneninrichting is per woning in nauwe afstemming met de bewoners uitgewerkt.
Met de extra laag gaat het gebouw, dat een gevelbeëindiging miste, weer meedoen in de omgeving, waar alle gebouwen reeds uit 4 bouwlagen bestaan.
Na de verkenningen in 2019 is het plan in 2020 in de ontwerpfases beland. Indiening voor de omgevingsvergunning vond plaats in oktober 2020, in april 2021 werd de vergunning afgegeven. Start bouw vond plaats in januari 2022, de oplevering staat gepland voor augustus 2022.
Aan het project werken ook Thierry van Baggem en Coen van Bergeijk, 3D renders van Ahmad Helaly.


