top of page

Met het oog op de toekomstbestendigheid van de 10 woningen die de bovenste lagen vormen van een bouwblok met gemengde functies in de Watergraafsmeer in Amsterdam, zijn de mogelijkheden onderzocht voor de realisatie van een extra bouwlaag en de energetische verbetering van het pand. Na verkenningen van de mogelijkheden met betrekking tot het bestemmingsplan via een concept omgevingsvergunning, werd een definitief plan ontwikkeld, dat in uitvoering is genomen in januari 2022. Eind 2022 konden alle bewoners gebruik maken van de nieuwe woonverdieping.

De goed georganiseerde en actieve VVE is voortvarend te werk gegaan en heeft alle leden achter de gezamenlijke aanpak gekregen om over de volle lengte een goed op het bestaande gebouw aansluitende uitbreiding te realiseren. Het bouwblok stamt uit het begin van de jaren 60 en wordt gekarakteriseerd door een heldere opzet en een frisse, bijzondere gele baksteen. Op de begane grond bevinden zich winkels en bedrijfsruimten. De maisonettes worden ontsloten door een brede galerij, terwijl aan de voorzijde, met uitzicht op Park Frankendael, ruime terrassen geplaatst zijn. 

De nieuw ontworpen extra laag biedt extra ruimte in aanvulling op de compacte plattegrond van de woningen, met terrassen op het noordwesten voor de middag en avondzon. De gevels zijn opgebouwd uit duurzame en onderhoudsarme materialen. De binneninrichting is per woning in nauwe afstemming met de bewoners uitgewerkt.

Met de extra laag doet het gebouw, dat een gevelbeëindiging miste, weer mee in de omgeving, waar alle gebouwen reeds uit 4 bouwlagen bestonden. 

Na de verkenningen in 2019 is het plan in 2020 in de ontwerpfases beland. Indiening voor de omgevingsvergunning vond plaats in oktober 2020, in april 2021 werd de vergunning afgegeven. Start bouw vond plaats in januari 2022, eind van dat jaar was de nieuwe laag in gebruik. Enkele opleverpuntjes vroegen tijd, waardoor de oplevering pas in 2023 plaatsvond. 

Aan het project werken ook Thierry van Baggem en Coen van Bergeijk, 3D renders van Ahmad Helaly. Foto's van na de oplevering door Lard Buurman.

Kamerlingh Onneslaan 12-32

Watergraafsmeer - Amsterdam

2019-2023

Opdrachtgever:

VVE Frankenhof

Ontwerp:

ArchitecturePlus

Constructeur:

De Beaufort Bouwadvies bv

Installatie adviseur:

ID Energie

Aannemer:

Bouwbedrijf Het Gilde BV

Copy of Lard Buurman_Kamerlingh Onnes 2_LR.jpg
Lard Buurman_Kamerlingh Onnes 6_LR.jpg
K O Binnen 3_LR.jpg
bottom of page