top of page

De geschiedenis van Erasmus Boekhandel bv gaat terug naar de vooroorlogse jaren. Het bedrijf werd gesticht door Abraham Horodisch, die in 1933 van Berlijn naar Amsterdam verhuisde, op zoek naar een beter leefklimaat. Van 1935 tot 1991 was Erasmus gevestigd op het Spui als antiquariaat en boekhandel, gespecialiseerd in kunst en kunstgeschiedenis. Vanaf 1984 begon het bedrijf zich steeds meer toe te leggen op het leveren aan boeken aan bibliotheken. In 1991 werd een grotere ruimte aan de Nieuwe Herengracht betrokken, om de groei het hoofd te bieden. 24 jaar later is Erasmus een van de grote spelers op deze markt en is het opnieuw tijd voor een verhuizing. 

Veemarkt, Amsterdam

2014-2015

Opdrachtgever:

Erasmus Booksellers

Aannemer:

Selie Bouwbedrijf bv

E installaties:

Stuijfbergen Elektra bv

W installaties:

Herfst bv

Ontwerp, begeleiding proces en realisatie:

ArchitecturePlus

In maart 2015 werd op de Veemarkt in Amsterdam Oost een ruim, licht gebouw betrokken, dat 1,400m2 aan ruimte biedt voor alle aspecten van de bedrijfsvoering en waarin het werkklimaat weer naar hedendaagse standaard gebracht is. 

Een publieke boekwinkel heeft Erasmus ondertussen al lang niet meer. Met deze nieuwe huisvesting is Erasmus voorbereid op de toekomst, waarin allicht minder gelezen zal worden van papier, maar waarin vooralsnog het volume aan boeken dat verwerkt wordt blijft groeien. 

ArchitecturePlus luisterde goed naar alle afdelingen van dit zeer specifieke bedrijf, ontwierp en coördineerde de benodigde ingrepen op veiligheids-, bouwkundig en installatie gebied en verzorgde de indeling in nauw overleg met Erasmus. 

bottom of page