top of page

De geschiedenis van Predikherenkerkhof 9 te Utrecht gaat terug tot in de 13de eeuw… toen werd op deze plek het eerste klooster van de Predikheren gevestigd. Het toenmalige klooster heeft de reformatie niet overleefd. De herkomst van het huidige pand wordt gedateerd op het midden van de 17de eeuw. Het pand bestaat uit een voor- en achterhuis, met twee representatieve woonlagen op een deels gewelfde kelder. De derde woonlaag bevindt zich gedeeltelijk in de kap van het voorhuis. Oorspronkelijk had ook het achterhuis een zadeldak, maar dit is in de jaren 50 van de vorige eeuw vervangen door een volwaardige verdieping, waarop een plat dak, voorzien van een dakterras.  

Predikherenkerkhof 9, Utrecht

2022-2023

Opdrachtgever:

Bewoners / eigenaren

Aannemer:

Koninklijke Woudenberg BV

Constructeur:

Constructiebureau De Prouw BV

Adviseur installaties:

IDenergie

Ontwerp, begeleiding proces en realisatie:

ArchitecturePlus

Waarschijnlijk waren de eerste bewoners Johan van der Perre (1607-1647) en Suzanna Bartolotti, dochter van Leonora Hellemans, echtgenote van P.C. Hooft. Tot het begin van de 20ste eeuw werd het pand bewoond door partriciërsfamilies, waarna het eerst als Oude Liedenhuis fungeerde, en vanaf 1934 als weeshuis. In 1971 verhuisde het weeshuis naar elders, en trok de woongroep ‘Labda’ in het pand. In 1994 kwam het pand in bezit van 3 huishoudens, maar bleef het formeel ongesplitst eigendom. 

 

Deze rijk geschakeerde geschiedenis maakt het pand historisch zeer interessant, en het vertoont dan ook vele lagen. Het is geen verrassing dat het geregistreerd staat als rijksmonument. 

 

ArchitecturePlus heeft de plannen ter hand genomen om tot een heldere formele splitsing van het pand in 3 appartementen te komen, waarbij waar mogelijk verduurzaamd wordt. Bij de ambitieuze verbouwing van het hoogst gelegen appartement wordt ook ingezet op het weer terugbrengen van het zadeldak op het achterhuis. Aspecten als brandveiligheid, akoestiek en isolatie vragen in combinatie met de hoge historische waarde om specifieke oplossingen. 

Medewerkers: Berend van der Lans, Inez Liem, Coen van Bergeijk

IMG_7284.jpeg
bottom of page